Cinema Room Makeover at Ronald McDonald House

02 August 2017
I am so very excited to share a very special design makeover project with you!
I've been hinting on Instagram for the past couple months that I was involved in a special project at the Albany Ronald McDonald House and now that it is complete I can show you the results.


A bit of personal background:

This October I'll be celebrating 15 years of being in remission from Hodgkin's lymphoma, a form of cancer of the lymph nodes. It's an exciting anniversary to celebrate and I feel so lucky to be in good health. This project came up at a time when I was looking for a way to provide design in a charitable way. When I heard that a group called Leadership Tech Valley through the Capital Region Chamber would be renovating the basement "fun rooms" at the Ronald McDonald House of Albany as their 2017 class project, I jumped at the chance to donate my design services.


The rest of the Victorian house is beautifully finished and it was now time to transform the tired and dark basement into a state of the art movie theater to be used by the families staying at the Ronald McDonald House. Our goal was to provide a fun, exciting space for the families to make happy memories in during an otherwise trying time.

I met with the LTV design committee and together we came up with concepts for the space. From there, I generated design boards with inspiration images and detailed drawings with fixture, furniture and finish selections along with technical drawings for millwork designs.

And without further ado, let's get to the before & after photos. The transformation is pretty incredible! 







I designed a faux ticket booth out of trim that is applied directly to the wall. The ticket booth is directly across from the bottom of the stairs, so it is the first thing the families will see when entering the space.





We included gold and brass details to create warmth against the dark walls.


We layered rich textures and colors, including the faux-tin ceiling and velvet drapery. Applied picture molding around the brass sconces creates a finished look. And how about that tin ceiling? It's acoustic tile designed to look like classic tin and it's definitely a showstopper in this space!


And it wouldn't be a movie theater without a fully-stocked concession stand and working popcorn machine, would it?



Thank you so much to the Leadership Tech Valley team for trusting my vision and allowing me to help create such a special design at the Ronald McDonald House! I so hope it brings smiles to the families staying there.

0 comments:

Post a Comment

Copyright Lee Owens Designs. Powered by Blogger.
Back to Top